Dierkenner.nl voor:

biologische dierproducten.

ideal-logo.jpg

       twitter-bird-blue-on-white.png

mail.jpg

 

logo_happy_dog_nl.jpg

Biofood banner 277x70.jpg

 

Voor bio & meer tuinartikelen

gaat u naar:

tuinkenner logo.jpg

www.tuinkenner.nl

Weersverwachting
Amsterdam
Meer weer in Amsterdam

Postduiven

kopie van duivenlossing.jpg

Postduiven

Een postduif is een duif die, na een periode bij de eigenaar te hebben doorgebracht, naar elders wordt vervoerd en wordt losgelaten. De duif vindt op nog niet volledig begrepen wijze de weg naar zijn oorspronkelijke verblijf terug. De postduif stamt waarschijnlijk af van de rotsduif.

Postduiven hebben een fenomenaal oriëntatievermogen. Een duif die ver van huis wordt gebracht, tot honderden kilometers ver, weet feilloos zijn thuis terug te vinden. Daarom werden ze gebruikt om berichten over te brengen; zo ontstond ook een sport, de duivensport, waarbij het erom gaat welke duif het snelst thuis is na gezamenlijk te zijn gelost.

Oorlogsduiven
In het verleden werden postduiven gebruikt voor het versturen van berichten en van post. Dit gebeurde al vanuit belegerde steden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Nadien bijvoorbeeld in de Frans-Duitse Oorlog, in de Eerste en Tweede Wereldoorlog; ze kregen de naam oorlogsduiven. Twee bekende oorlogsduiven zijn:

Cher Ami

Cher Ami is een bekende postduif uit de Eerste Wereldoorlog. De duif ontving het Croix de Guerre voor het afleveren van 12 belangrijke berichten in Verdun.
cher ami.jpgcher ami.2 jpg.jpg
Zijn laatste heldendaad was op 3 oktober 1918.
500 man geallieerde troepen van de Amerikaanse 77e divisie waren ingesloten in een vallei, zonder eten en munitie, en ook nog eens bestookt door "eigen vuur". Nadat twee postduiven door de Duitsers waren doodgeschoten, was Cher Ami de laatste kans om een bericht over te brengen. Deze duif werd eveneens aangeschoten maar wist toch de eigen linies te bereiken, waardoor 194 overlevenden konden worden gered.

De duif was toen aan één oog blind, door de borst geschoten en één poot moest worden geamputeerd. De duif is uiteindelijk in 1919 aan zijn verwondingen overleden.

In de decennia na de Eerste Wereldoorlog genoot Cher Ami een enorme bekendheid o.a. in de Verenigde Staten.

G.I. Joe.

G.I. Joe (Algiers, 24 maart 1943 - Detroit. 3 juni 1961) is een van de beroemdste postduiven in de wereldgeschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog redde G.I. Joe het leven van de bevolking van de plaats Calvi Risorta in Italië en dat van de Britse troepen die daar gelegerd waren.
G.I. Joe.jpg
Op 18 oktober 1943 zou deze plaats door de Amerikaanse geallieerden gebombardeerd worden, zodat de inname van het dorp door de Britten bespoedigd kon worden. De Duitsers trokken zich echter al voortijdig terug en de Britten namen het dorp in. Pogingen via radiocontact om het bombardement te stoppen mislukten en uiteindelijk was aan G.I. Joe om dit bombardement te voorkomen. G.I. Joe vloog in 20 minuten de 20 mijl terug naar zijn Amerikaanse legerbasis en arriveerde net op tijd om het bombardement tegen te houden. Volgens generaal Mark Clark, commandant in het Amerikaanse vijfde leger, heeft G.I. Joe hiermee naar schatting van duizend militairen de levens gered.

In november 1946 werd G.I. Joe verscheept naar Londen, alwaar hij de Dickin Medaille onderscheiding kreeg voor zijn heldendaad; deze medaille werd slechts aan 31 andere oorlogsduiven toegekend, waarvan G.I. Joe de enige duif uit de Verenigde Staten was. Naast Italië, diende de duif ook in Noord-Afrika en Tunesië.

Na de Tweede Wereldoorlog woonde hij nog een tijdje op Fort Monmouth, New Jersey en verhuisde in 1957 naar de zoölogische tuinen van Detroit. Op 3 juni 1961 stierf de duif op 18-jarige leeftijd.

Duivensport

Tegenwoordig worden vooral wedstrijden met postduiven gedaan (duivensport). De eigenaren werden ook wel "duivenmelkers" genoemd. De tegenwoordige term die gebruikt wordt is duivenhouders of duivencoach. De duivensport is vooral in Vlaanderen populair, maar door toenemende woningvoorschriften binnen de bebouwde kom en door kritiek van vogelbeschermers, neemt het aantal duivenmelkers af. Ook in Japan is de duivensport een bezigheid, al gaat het hier niet alleen om de hobby maar ook om het gokken en het winnen van geldbedragen. Vroeger werd gebruik gemaakt van een duivenklok om de binnenkomst van de wedstrijd duiven nauwkeurig te registreren. De klok werd dan pas opengemaakt in het clubhuis. Postduiven hebben daartoe naast een vaste ring ook een gummiring die afneembaar is en die in de duivenklok gestoken kan worden, die de tijd registreert. Tegenwoordig gebeurt dit meer en meer op digitale wijze.

Hobby
In de 16e eeuw bracht werden de eerste duivenhokken ondergebracht in torens, waarin soms wel plaats was voor 2000 duiven. Alleen edelen mochten dergelijke duiventorens bouwen. De meeste jonge duiven die geboren werden, at men op. De ontlasting van de duiven werd gebruikt om de landerijen te bemesten. Voor 'duivenpoep' werd in die tijd erg veel geld betaald.

Nu, in de 21e eeuw, wordt wereldwijd in meer dan 40 landen de postduivensport beoefend. De hobby is tussen 1815 en 1825 in België ontstaan. Men kwam toen op het idee om duiven te gaan kweken die snel naar hun hok terugkeren. Vanuit België verspreidde de hobby zich over Europa. Ook in Nederland werd het houden van duiven populair.

Vereniging
Wanneer je postduiven wilt gaan houden kun je het beste lid worden van een vereniging. Hier leer je andere duivenliefhebbers kennen die je zo nu en dan een goed advies kunnen geven. Misschien wil zelfs iemand in de vereniging je begeleider worden, zodat je altijd iemand hebt waar je met je vragen terecht kunt. Vaak wil men ook helpen met duiven, toebehoren, een hok vinden (er stoppen liefhebbers vanwege hun leeftijd) Ook mij is het zo vergaan. Na 20 jaar sierduiven (rollers, tuimelaars en hoogvliegers) ben ik gestart met postduiven en werdt en wordt daarbij geholpen door de andere leden. Daarbij is het ook heel gezellig op de club en geeft het houden en verzorgen van duiven veel voldoening.

Het duivenhok

Een hok hoeft niet heel groot te zijn. Gemiddeld is een hok ruim twee meter hoog, twee meter breed en vier tot 6 meter lang. Maar soms zijn ze kleiner en er zijn ook liefhebbers die vele grotere hokken hebben.
Een hok hoeft niet altijd bij iemand in de achtertuin te staan. Sommige duivenliefhebbers hebben hun hok op zolder of in de schuur.
Wat voor hok je wilt plaatsen, is afhankelijk van de ruimte die je hebt, het aantal duiven dat je wilt houden en natuurlijk van hoeveel geld je ervoor kunt uitgeven.

Een goed hok

Een goed duivenhok is ieder geval droog en tochtvrij en het meest belangrijk is dat de duiven zich er thuis voelen. Natuurlijk moet het hok ook voor jezelf geschikt zijn. Je moet het bijvoorbeeld goed kunnen schoonmaken. Het beste is wanneer de voorkant van het hok op het zuiden of zuid-oosten is gericht.
De inrichting
De duiven hebben in ieder geval een drinkbak, etensbak en een gritbak nodig. Verder moeten aan de wanden zitplaatsen zijn bevestigd.
Als je ook jonge duiven wilt kweken, heb je broekhokken nodig.  Een broedhok is ongeveer 80x40x40 cm (L x B x H)groot.
Wanneer de duiven hebben rondgevlogen, moeten ze zelf weer terug het hok in kunnen. Er moeten daarom een zogenaamde invliegklep zijn. Vaak wordt deze opening voorzien van drengels (terugverende staafjes) of een spoetnik zie hier veel voorbeelden

Vergunning
Een duivenhok mag je niet zomaar neerzetten. Afhankelijk van de gemeente waarin je woont en de grootte van het hok, moet je het bij de gemeente melden of er een bouwvergunning voor aanvragen. Meer informatie kun je hier vinden. Wanneer je een duivenhok wilt gaan plaatsen, laat dan ook je ouders deze informatie lezen.  (bron wikipedia, NPO en R. Snijders

Links voor meer informatie:

www.NPOveenendaal.nl/

www.duiven.net/
www.duiven.startkabel.nl/
www.fond-krant.nl/
www.gps-auctions.com/
www.pigeonhall.com/
www.toppigeons.nl/
www.pipa.be/

Nieuw CPM

CPM . . . . Combinatie van hoogwaardige Calcium, Fosfor en Magnesium. CPM is een uitgekiende samenstelling van hoogwaardige grondstoffen waaronder magnesium, calcium en fosfor.

Lees verder >


Beute producten

Tientallen jaren ervaring in de duivensport, constante innovatie en een zoektocht naar de allerbeste kwaliteit liggen aan de basis van het succes van de Beute producten. Vele liefhebbers gingen u voor en hebben er grote successen mee geboekt.

De producten vind u in onze webwinkel

Lees verder >


Wonder pigeon

Wonder Pigeon is niet zo maar ‘een aanvullend diervoeder’ voor duiven. Het verandert ingrijpend de manier waarop duivenliefhebbers de gezondheid van hun kolonie op peil houden en overtuigt hen snel dat ‘praktisch en efficiënt’ tegelijkertijd ook mogelijk is.

Lees verder >


Nieuw

Regelmatig voegen we nieuwe producten toe aan de webwinkel!

Lees verder >


Nutri Powder

Nieuw is Nutri Powder van Natural.

Deze eiwitten verhogen de prestaties van de duiven

 

Lees verder >


Backs producten

Nu ook Backs producten!

backs logo.jpg

Lees verder >


Belga Balance Program

Een volledig uitgebalanceerd nutritioneel voedingssupplement dat uw duiven in topconditie houdt!

0verzicht_balance_program.jpg

 

Lees verder >


natuurfoto's

Nieuwe site in de lucht met prachtige natuurfotografie

Lees verder >


STAMOX ® Duiven

STAMOX ® Duiven - Snelheid en uithoudingsvermogen

Bent u op zoek naar een natuurlijke manier om uw duiven sneller thuis te krijgen?

Lees verder >


Actieprijs voor Allicine

Tijdelijke actie voor Allicine (Bio-Allicine, knoflookextract)

Lees verder >