Dierkenner.nl voor:

biologische dierproducten.

ideal-logo.jpg

       twitter-bird-blue-on-white.png

mail.jpg

 

logo_happy_dog_nl.jpg

Biofood banner 277x70.jpg

 

Voor bio & meer tuinartikelen

gaat u naar:

tuinkenner logo.jpg

www.tuinkenner.nl

Weersverwachting
Amsterdam
Meer weer in Amsterdam

honden gedrag

Uit een onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit van Bristol voor Klinische Veterinaire Wetenschappen is gebleken dat het gedrag van honden al generaties lang verkeerd wordt begrepen. Het blijkt zelfs zo dat de misplaatste ideeën over hondengedrag- en training eerder probleemgedrag oproept dan dat het oplossingsgericht werkt. De bevindingen staan lijnrecht tegenover de dominantie gerelateerde opvattingen en trainingstechnieken van bijvoorbeeld enkele TV-hondentrainers.

 

Uit het onderzoek is gebleken dat agressieve honden juist niet uit zijn op het domineren van hun roedel (mens en hond). Op een ‘Dogs Trust’ adoptie centrum hebben de onderzoekers een half jaar lang de vrije interactie tussen honden geobserveerd. Vervolgens zijn de gegevens uit eerdere studies over wilde honden opnieuw geanalyseerd. Hieruit is geconcludeerd dat de individuele relaties tussen honden worden beïnvloed door levenservaring en niet gemotiveerd zijn door de om constant hun ‘dominantie’ te bewijzen.

Veelal wordt gedacht dat honden hun plaats in rangorde in de roedel willen behouden, uit het onderzoek blijkt dat honden niet gemotiveerd zijn om hun rangorde te behouden. “Het trainen van honden op dominantie vermindering is totaal niet nuttig, het is eerder een waardeloze behandeling die het gedrag juist erger zal maken“, aldus de onderzoekers.

 

Instructies die aan hondeneigenaren vaak worden gegeven, zoals het eerder eten dan hun hond, of als eerste door een deur te gaan, blijken totaal geen invloed te hebben op de algemene perceptie die de hond heeft van de relatie. Het leert ze alleen maar wat ze kunnen verwachten in deze specifieke situaties.

 

Dr. Rachel Casey, Professor in dierengedrag en welzijn aan de Universiteit van Bristol: “De veronderstelling dat iedere hond wordt gemotiveerd door een aangeboren verlangen om controle uit te oefenen op mensen en andere honden is ronduit belachelijk. Het onderschat enorm de complexe communicatieve vaardigheden en het leervermogen van honden. Het leidt ook tot het gebruik van dwangmiddelen, die slecht zijn voor het welzijn van honden en vaak zelfs de oorzaak zijn van probleemgedrag.”

Bron: Science Daily